24 Kasım Öğretmenler Günü olması sebebi ile Türk Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Fikret Başar'la, öğretmenlerle ilgili kısa söyleşi yaptık. Başar, "Türk EğitimSen'in 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısı ile yaptığı anket çalışması, öğretmenlerin çoğunun borcu olduğunu ve mesleğinden memnun olmadığını gösteriyor”dedi.
Fikret Başar konuşmasının başında, eğitimin önemine değindi. Başar, ”Eğitime ben TürkiyeBolu açısından baktığımdan, şuan ulaşım ve iletişim açısından dünya küçüldü,nerede hangi olay olmuş artık insanların hemen haberi oluyor. Dünya milletleri ile yarışabilmek için insanınızı eğitmeniz gerekiyor. Eğitimli insanınız olmadığı müddetçe teknolojiyi yakından da takip etseniz, onu kullanma şansınız da yoktur. Onun için bir ülkenin yetişmiş eğitimli insanları olmalıdır. Eğitim politikasının köklü olarak ele alınması gerekir. Öğretmenleri ilk önce eğiteceksiniz, bunlar da ilk, orta, lise dediğimiz örgün eğitim olan bireyleri eğitecekler”diye konuştu.
“Öğretmenlerin birinci sıradaki sorunu maddi sorun”
Başar konuşmasının devamında, "Bir öğretmen 1, 600 TL–1,700 TL ek ders ücreti hariç maaş alıyor ve çoğu öğretmenler kirada oturuyor. Öğretmenlerin birinci sıradaki sorunu maddi sorun. Türk Eğitim Sen'in 24 Kasım Öğretmenler Günü yaptığı ankette, ankete katılan öğretmenlerin yüzde 93'ü kredi kartı kullanmıyor.
“Öğretmenlerin çoğu öğretmenlik mesleğinin itibarının azaldığını düşünmekte”
Öğretmenlerin yüzde 79,9'unun kredi borcu var. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 68,8'i son bir yıl içinde bankadan kredi çekmiş ve 79,7'sinin bankaya kredi borcu var ve öğretmenlerin çoğu öğretmenlik mesleğinin itibarının azaldığını düşünmekte. Ayrıca ekonomik nedenlerden ötürü öğretmenlerin çoğu emekli olmayı düşünmüyor. Yirmi yıl geriye gittiğimizde, öğrenciye öğretmen bilgiyi yüklüyordu, şimdi öğrenciye bilgi yüklenmiyor. Öğretmen tarafından bilgiye ulaşma yolları öğretiliyor. Teknoloji nimetlerinden öğrenciler yararlanıyor. Öğrenciye okullarda öğretmenler bilgiye ulaşma yolunu öğretir, dershane ise test çözme yöntemini öğretir. Sınava hazırlanan öğrencilere velilerin desteği olmalıdır. Okullardan da, rehber öğretmenlerden de yardım alınabilir. Ergenlik dönemindeki çocukların aklı yolculuğa çıkıyor bu dönemde. Veli, dershane, öğretmen işbirliği ile bu dönem çok kolay atlatılabilir. Çocuğunuza çok para vererek, marka giydirerek bir şey vermezsiniz, onu anlamaya çalışın, empati kurun” dedi.
TÜRK EĞİTİMSEN GENEL BAŞKANI İSMAİL KONCUK, SENDİKAMIZIN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ DOLAYISIYLA YAPTIĞI ANKET ÇALIŞMASININ SONUÇLARINI, BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYEREK KAMUOYUYLA PAYLAŞTI
Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 93'ü kredi kartı kullanıyor, yüzde 79,9'unun kredi kartına borcu var.
Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 68,8'i son bir yıl içinde bankadan kredi çekmiş.
Ankete katılanların yüzde 79,7'sinin banka kredisi borcu var.
Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 42,1'i şans oyunu oynuyor.
Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 58,9'u kirada.
Ekonomik sorunlar öğretmenleri stresli yapıyor.
Maddi sorunlar öğretmenlerin aile ilişkilerini olumsuz etkiliyor.
Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 13,7'si bir yıldan uzun zamandır giyim/kişisel bakım için alışveriş yapmamış.
Öğretmenlerin yüzde 49,7'si öğretmen olduğu için pişman değilken, yüzde 50,3'ü öğretmen olduğu için pişman.
Öğretmenlerin yüzde 61'i emekli olmayı düşünmüyor.
Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 95,5'i öğretmenlik mesleğinin itibarının azaldığını düşünmektedir.
Ankete katılan öğretmenlerin sadece yüzde 2,4'ü Bakan Çubukcu'yu başarılı buluyor.
TÜRKİYE, ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SİSTEMİNDE DİĞER ÜLKELERDEN İYİ KONUMDA
Hangi ülke öğretmenine ne kadar maaş veriyor? Dünyada öğretmenlerin sosyal hakları ve kıyafet durumu nedir? Öğretmenler hangi ülkede ne zaman emekli oluyor? Hangi ülkede öğretmene saygı kanun gereğidir?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü, dünyanın 32 değişik ülkesindeki öğretmen yetiştirme sistemlerini inceleyerek bir kitap hazırladı. Buna göre, Türkiye'de öğretmenlere verilen haklar ABD, Almanya, Avustralya, Çin, Fransa, Hindistan, İngiltere, İsrail, Japonya, Rusya gibi ülkelerden geri değil. Hatta bazı özlük hakları itibarıyla Türkiye diğer ülkelerden çok daha iyi konumda. Ancak maaş yönünden bakıldığında, Türkiye'de öğretmenin maaşı diğer ülkelere göre düşük. Türkiye'de öğretmenler aylık ortalama 1000 dolar arasında maaş alırken, gelişmiş ülkelerin çoğunda öğretmenlere 2 bin 500 doların üzerinde maaş ödeniyor. Ayrıca Türkiye'de bir öğretmenin maaş karşılığı verdiği ders saati, diğer ülkelerden düşük. Öğretmenler diğer ülkelerde maaş karşılığı haftada 40 saat mecburi derse girerken, Türkiye'de sınıf öğretmenleri 18 saat, branş öğretmenleri 15 saat maaş karşılığı ders veriyor. Türkiye'de öğretmene hizmet eden 650 öğretmenevi ve 174 lokal bulunurken, dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama yok. Türkiye'de öğretmenlerin yaz tatilini geçirebileceği 9 kampı var. Ulaşım hizmetlerinde yüzde 35'lere varan indirimler yapılıyor. Devlet tiyatroları ve müzelerde yüzde 25 indirim uygulanıyor. Başka ülkelerde öğretmene eğitimöğretim yılı başında hazırlık ödeneği verilmezken, Türkiye'de ödeniyor. Kitaba göre öğretmenlik diğer ülkelerde itibar görmüyor. Çoğu Avrupa ülkesinde öğretmenlik; tatili bol, tembel memur mesleği olarak nitelendiriliyor. Bazı ülkelerde öğretmenlere verilen haklardan bazıları ise şöyle:
ABD: Öğretmenlik, bayan mesleği olarak görülüyor. Ortalama 3 bin dolar maaş alıyorlar. Sosyal tesis, öğretmenevi ve kampı yok. Öğretmenin kıyafet zorunluluğu da yok. Öğretmenin en büyük sorunu öğrencilerin disiplinsiz oluşu. Emeklilik için 55 yaş ve en az 20 yıl hizmet süresi isteniyor.
Almanya: Öğretmenler görev yapacakları kurumu kendileri bulmak zorunda. Öğretmenlik, toplumda tatili çok olan, yaptıkları hiçbir iş olmayan, tembel memur kesiminin mesleği olarak görülüyor. Emeklilik için 63 yaş ve en az 35 yıl çalışma şartı var. Kıdemine göre 23 bin dolar arası maaş alıyorlar.
Avustralya: 1. derecedeki bir öğretmen ortalama 2 bin 500 dolar maaş alıyor. Emeklilik yaşı 55. İndirimli im kanlar veya sosyal tesisleri yok.
Çin: Öğretmene saygı gösteril mesi kanun gereği. Genel ola rak banka memurlarıyla aynı maaşı alıyorlar. Çin'de öğret menler günü 10 Eylül'de kut lanıyor. Öğretmenevi, lokal, kamp yok. Özel kıyafet zorunluluğu yok.
Fransa: Stajyer bir öğretmenin maaşı bin 100 dolar civarında. 30 yıllık bir öğretmen 2 bin 500 dolar civarında net maaş alıyor. Öğretmenlerin çeşitli kariyer grupları var. Öğretmenlere eğitsel faaliyetler için ek ödenek veriliyor. Maaş karşılığı 26 saat derse giriyorlar. Emeklilik yaşı minimum 60.
İngiltere: Usta öğretmenler ortalama 5 bin dolar civarında maaş alıyor. Öğretmenin tam gün çalışması esas. Ek ders ücreti yok. Öğretmenin ayrıcalıklı hiçbir durumu söz konusu değil.
Japonya: Öğretmen toplumsal hizmetçi olarak kabul ediliyor. Yeni başlayan bir ilkokul öğretmeninin maaşı aylık 2 bin dolar civarında. 25 yıllık öğretmenler 65'inden sonra emekli oluyor.
Öğretmenler Günü'nün tarihçesi
Türkler, ilk önceleri Göktürk ve Uygur alfabelerini kullanmışlardır. 8. Yüzyıldan itibaren, İslamiyetin kabul edilmesiyle birlikte Uygur alfabesi bırakılarak, Arap alfabesine geçilmiştir. Kurtuluş Savaşı'nı kazandıktan sonra, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'i kuran Ulu Önder Atatürk, askeri ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda birçok yeniliği başlatmıştır. Bu yeniliklerden biri de, 1 Kasım 1928 tarihinde çıkarılan 1353 sayılı kanunla, Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin kabulü olmuştur. Bu tarihten itibaren yeni harflerin öğrenilmesi ve okuryazar sayısının artırılması konusunda büyük bir seferberlik başlatılmıştır. 24 Kasım 1928 tarihinde açılan Millet Mektepleri'nde, yaşlı, genç, çocuk, kadın... Herkese yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir. Millet Mektepleri'nin açılışı ve Atatürk'ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.