Günün Haberleri...
 
•  Haberler Ana Sayfa
 
•  Tüm Haberler
 
•  En Çok Okunan Haberler
 
•  En Çok Yorumlanan Haberler
 
•  Foto Galeri
 
•  Haber Arsivi
 
•  Haber Yolla

  Bir oğulları dağda diğeri askerde www.boluweb.com | Paylas
12.3.2010 09:50:25
Bir oğulları dağda diğeri askerde

 Güneşi gördüm filminde olduğu gibi bir oğlu dağda bir oğlu askerde olan baba Eyüp İke, isyan ediyor!..

Türkiye Gazetesi'nde sürmekte olan Osman Sağırlı ve Cemil Yıldız imzalı yazı dizisi "Açılım Çiyei? (Açılım ne ki?)  Doğu'dan birbirinden ilginç ve ibretlik öyküler içeriyor.

Yazı dizisinin bugün yayınlanan 5. Bölümünde Mahsun Kırmızıgül'ün senayosunu yazıp yönettiği Güneşi Gördüm filminde bizlere yansıttığı drama benzer çaresizlik yaşayan İke ailesinin hali yer alıyor.

Bakın neler söylüyor bir oğlu askerde bir oğlu dağda olan Kürt ailesi:

Kandil’den birileri döndüğünde en çok onlar heyecanlandı. Başbakan Erdoğan, her demecinde o insanlara seslendi. Açılım tartışılmaya başlandığında ise yine onlar gündeme geldi. Evlatları dağda olan aileler ya da bir oğlu askerde bir oğlu dağda olanlar. Bu defa o ailelerin peşindeyiz. Şırnak bu ailelerin yoğunlukta olduğu yerlerden. İke ailesinin evindeyiz. Büyük çocukları trafik kazası geçirdiğinden ev hayli kalabalık. Buna rağmen misafir odasına buyur ediyor, “serçavan” diyorlar. Bir şeyler sormak istiyoruz, yeğeni “onlar Türkçe bilmiyor, siz sorun tercüme ederim” diye araya giriyor. 71 yaşındaki Eyüp İke, oğlunun dağa kaçırılışını göz pınarları dolarak anlatıyor:

“1994 yılıydı. Oğlumla Şırnak’ta kömür ocaklarında çalışıyorduk. 4 nisan akşamı 18.30 sıralarında PKK’lılar kömür ocaklarını bastı. Hepimizi dışarı çıkardılar, oğlumun da içinde olduğu 16-18 yaşlarındaki 6 genci alıp gittiler. Asker, polis operasyona başladı, gençlerden birisi takip sırasında ölü olarak bulundu. Bir iki hafta sonra sanırım ailevi durumlarından dolayı 4 genci serbest bıraktılar. Bizim çocuk ise bir daha geri gelmedi. “

OĞLUNU ARAYAN TERÖRİST MİDİR?

Oğlunu bulmak için ölümü bile göze aldığını dile getiren Eyüp İke’yi dinlerken insanın tüyleri diken diken oluyor. Bakın neler yaşamış;

“Çalmadığım kapı kalmadı. Dağları taşları gezdim oğlumdan haber yok. Birileri, benim oğlumla irtibatlı olduğumu ihbar etmiş. Polis ve jandarma kapıya dayandı. ‘Sen oğlunla dağda görüştün bize neden bilgi vermiyorsun?’ diyerek baskı yapmaya başladı. Gitmedim, görüşmedim dedimse de ikna edemedim. Hakim karşısına çıkardılar. 3 yıl dokuz ay Batman Cezaevi’nde hapis yattım. Hiçbir suçum olmadığı halde bunu bana reva gördüler. Ecevit affı çıkınca tahliye oldum. Şimdi Allah aşkına size soruyorum gözünüzün önünde çocuklarınızı dağa kaldırsalar oturup bekleyecek misiniz? Çocuğunuzu aramayacak mısınız? Ben de öyle yaptım. Lakin ne işkenceler gördüm anlatamam. Ben yaşlıyım, çocuğum için ölsem de gam yemem. Ama gençler bu baskıları, işkenceleri, iftiraları kaldıramıyor.”

PEKİ ASKER BABASINA NE DENİR?

Aradan 16 yıl geçtiğini ve ne zaman kapı tıklasa, telefon çalsa, “Tahir’im geldi” diye koştuğunu söyleyen baba, “Bir anda terörist ilan edildik. Yahu peygamber aşkına kendinizi benim yerime koyun. Ben göndermedim kaçırıldı. Bunu bulması gereken de devlettir. Ama gelip bizi yardım ve yataklıktan suçlamaya başladılar. Oğluma ait ne varsa alıp götürdüler. Bir tane fotoğraf dahi bırakmadılar”diyor. Tahir kaçırıldığında 4 aylık evli olduğunu söyleyen baba, “Sonra bir kızı oldu. Onu kendi üzerime kaydetmek zorunda kaldım. Ne kadar acı değil mi? Tahir’den başka 7 evladım daha var. Hepimizi lekelediler. Tahir dağda diye bize ‘terörörist’ diyenler, bir hafta önce askere gönderdiğim Ekrem için bize ne diyecekler? Ben hain olsaydım onu da dağa göndermez miydim? Demek ki burada adalet böyleymiş. Öteki tarafı bekleyeceğiz”diyor.

YA KARŞI KARŞIYA GELİRLERSE?

 

Her iki oğlunun dağda karşı karşıya gelmesinden korktuğunu söyleyen anne Emine İke, “Kim dağdaki oğlu ile asker oğlunun karşı karşıya gelip birbirlerine kurşun sıkmasını ister? Hele hele bir annenin gönlü, vicdanı buna nasıl razı olur ? Ben bunu asla kaldıramam” diye feryat ediyor.

Dağa kaçırılan gençlerden sonra bırakılanları gördükçe yüreğinin sızladığını anlatan anne İke, “Tahir’im gelmedi. 2000 yılında Silopi’de Botaş kuyularında öldüğünü söylediler. Roj TV’de yayınlanmış. Birileri de yaşadığını söyledi. Ölünceye kadar her gün onun dönmesini bekleyeceğim. Dağdaki oğlumun üzüntüsüyle, askerdeki oğlumun hasretini bir arada yaşıyorum. Tahir’imi önceleri sık sık rüyalarımda görürdüm. Artık rüyalarımda bile yok. Ben Tahirim’e kavuşmak istiyorum. Artık ağlayıp gözyaşı dökmekten kurtulmak istiyorum” diyor.

Aileye son olarak ‘açılım hakkında ne düşünüyorsunuz?’ diye soruyoruz. İke ailesi, “Açılım, hak, adalet, özgürlük ve Tahir’in eve geri gelmesidir” diye cevap veriyor!...

Çoban Abdullah, “Böyle yasağa can kurban” diyor.

 

Bu haber 1659 defa incelenmistir. Paylas

 
geri dön
sayfa basi
tüm haberler
yazdir
 
  DIGER HABERLER
Gece yarısı senet tehdidi Gece yarısı senet tehdidi 25.9.2014
Bolu’da bin esnafa müjde Bolu’da bin esnafa müjde 25.9.2014
Ayakkabı içinde ölüm tehdidi Ayakkabı içinde ölüm tehdidi 25.9.2014
AHİLER GÜNÜNDE EYLEM AHİLER GÜNÜNDE EYLEM 25.9.2014
Motosikletli terörü Motosikletli terörü 25.9.2014
Zil çaldı, dersimiz grev! Zil çaldı, dersimiz grev! 25.9.2014
40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 23.9.2014
Bilindik senaryoda bir mağdur daha Bilindik senaryoda bir mağdur daha 23.9.2014
Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı 23.9.2014
Bir sendika daha yargıya gidiyor Bir sendika daha yargıya gidiyor 23.9.2014
Kayınvalide gelinini bıçakladı Kayınvalide gelinini bıçakladı 23.9.2014
Kılıçdaroğlu geliyor Kılıçdaroğlu geliyor 23.9.2014
Bu hafta grev var! Bu hafta grev var! 22.9.2014
''Bu acıları bir daha görmeyelim'' ''Bu acıları bir daha görmeyelim'' 8.3.2013
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 8.3.2013
 
 
tüm haberler
 
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi