Günün Haberleri...
 
•  Haberler Ana Sayfa
 
•  Tüm Haberler
 
•  En Çok Okunan Haberler
 
•  En Çok Yorumlanan Haberler
 
•  Foto Galeri
 
•  Haber Arsivi
 
•  Haber Yolla

  ÇARŞI-PAZAR www.boluweb.com | Paylas
16.2.2010 08:48:45
ÇARŞI-PAZAR

Kar gitti, yağmur gelecek derken, bu günlerde hava bahar gibi. Bu güzel havayı kaçırmayan Bolu halkı da pazara gezmeye çıkmış. Bahardan kalma bu havada büyük bir keyifle gezdiğimiz Pazarda hava gibi fiyatlar da keyif vericiydi. Kalabalığa ve fiyatlara rağmen tezgâhlardaki ürünlerde azalma olmuyor gibiydi.

İŞİN SIRRI BİRLİKTE GÜLEBİLMEKTE

Pazarda çok tatlı bir çifte rastlıyoruz. Mehmet – Fatma Sınmaz çifti yüzlerindeki yılların izleri kırışıklıkların nasıl olduğunu kanıtlarcasına sürekli gülümsüyorlar. Mehmet Bey 89 yaşında, Fatma Hanım ise 90. yaşlarına bakmayın, gençlere taş çıkartacak derecede şen şakrak ve enerji dolular. “74 senedir beraberiz. İşin sırrı birlikte gülebilmekte” diyorlar. Mehmet Bey ekliyor: “Bir de bol bol süt ürünleri yemekte. Her gün ikimiz en az 2 litre süt içeriz. Bol bol yoğurt yeriz. Sağlıklı beslenme çok önemli.” 35 senedir Bolu pazarlarında süt ürünleri satan çift, sağlıklarını evde yapılan ve katkısız olan bu ürünlere borçlu olduklarını söylüyorlar. Bu güzel çiftten enerji alıyoruz ve pazarı gezmeye devam ediyoruz.

BUNLARA ÇOCUKLARIM GİBİ BAKIYORUM

Sabahtan beri üç çuval taşıdığı arpacıktan henüz siftah yapamadığını söyleyen Hatice Etcin'in yanındayız. Hatice Hanım 4 çocuk annesi. Kendi ekip biçtiği tarlasından getirdiği arpacıkları satıyor: “İki oğlan, iki kız çocuğum var. Bunlara da çocuklarım gibi bakıyorum. Ek, biç taşı çok zahmetli bir iş. Bir de burada siftah bile yapamayınca çok zor oluyor. Ucuza satıyorum aslında ama sabahtan beri bir tane müşteri gelmedi. Pazar kalabalık ama alış veriş yapan yok. Hava güzel satış çok olur diye düşünmüştük ama kriz havanın güzelliğine bakmıyor” diye yakınıyor.

SANDIKTAN ÇIKARTTIK ÇEYİZLERİNİ

Pazarın kalabalığına rağmen herkes siftah etmediğinden yakınıyor. Fatma Akdağ pazarın kapalı bölümünde tezgâh açmış. Çeyizlik eşyalar satan Fatma Hanım bizi çok üzen durumunu anlatıyor: “Hayat mücadelesi çalışıyoruz. 3 tane çocuk okutuyorum. Eşim biraz rahatsız. Çalışıyor ama öylesine işte bize bir getirisi yok. Ben de çocuklara ekmek parası kazanmaya çalışıyorum. 9 yaşında bir kızım bir de 13 yaşında oğlum var. 9 yaşındaki kızım ara sıra gelir yardım eder bana. Az önce bana su, yemek getirdi. Bir tane de 18 yaşında kızım var. Onun çeyizliklerini satıyorum şu an. Sandıktan çıkarttık çeyizlerini. Başkalarına muhtaç olmamak için elimizdekileri satıyorum. Ortalık kriz. Durum gitgide kötüye gidiyor. Mecbur kalınca ne yapayım. Bir tek bunlar vardı satıyorum ben de. Elimiz düzelince yeniden yaparım inşallah.”

BAYANLARIN ARASINDA ZOR OLUYOR, MÜŞTERİ ÇEKEMİYORUZ

 Bu hafta pazarda kabak revaçta. Kabak satanlar genellikle kadın pazarcılar. Ama biz bayanların arasından Mustafa Tukçu'yu buluyoruz. Mustafa Bey “Bayanların arasında zor oluyor, müşteri çekemiyoruz” diyor. Yeni zamlardan şikâyetçi olan Mustafa Bey, “Yeni zamlardan sonra iyice zorlaştı durumumuz. Mazot pahalı, gübre pahalı. Para kazanacak bir şey yok ortada ama adet olmuş çalışıyoruz. Getirip burada satmaya çalışıyoruz. Bir parçası 50 kuruş ama alan yok” diyor. Mustafa Bey kalabalık bir aileye sahip “Çoluk çocuk, torun torba bir sürü bende. Para yetiştirmek zor oluyor” diye hayıflanıyor. Devletin yaptığı teşviklerden bahsediyor sonra bize: “Bizim devletimiz hiçbir şeyi doğru yapmıyor ki. Tarım desteği veriyor bu zamanda. Bu zamanda ekilecek bir şey mi var bizde? Vakitsiz oluyor. Ekim zamanı verse bir işimize yarar belki.”

BU HAFTA PAZARDAKİ FİYATLAR

Elma: 1,25 TL
Mandalina:1,5 TL
Portakal:1,5–2,5 TL
Greyfurt:1,5 TL
Limon: 1 TL
Ayva: 1,5–2,5 TL
Karnabahar: 2TL
Lahana: 1,25 TL
Patlıcan: 2 TL
Kabak: 2 TL
Bakla:2 TL
Domates: 1–2,5TL
Salatalık: 1–2,5TL
Havuç: 0,75Kr
Turp: 0,75Kr
Pırasa: 1,5
Ispanak: 2 TL
Biber: 2,5–3,5 TL
Arpacık: 1 TL
Brüksel lahanası: 3 TL


Bu haber 1736 defa incelenmistir. Paylas

 
geri dön
sayfa basi
tüm haberler
yazdir
 
  DIGER HABERLER
Gece yarısı senet tehdidi Gece yarısı senet tehdidi 25.9.2014
Bolu’da bin esnafa müjde Bolu’da bin esnafa müjde 25.9.2014
Ayakkabı içinde ölüm tehdidi Ayakkabı içinde ölüm tehdidi 25.9.2014
AHİLER GÜNÜNDE EYLEM AHİLER GÜNÜNDE EYLEM 25.9.2014
Motosikletli terörü Motosikletli terörü 25.9.2014
Zil çaldı, dersimiz grev! Zil çaldı, dersimiz grev! 25.9.2014
40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 23.9.2014
Bilindik senaryoda bir mağdur daha Bilindik senaryoda bir mağdur daha 23.9.2014
Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı 23.9.2014
Bir sendika daha yargıya gidiyor Bir sendika daha yargıya gidiyor 23.9.2014
Kayınvalide gelinini bıçakladı Kayınvalide gelinini bıçakladı 23.9.2014
Kılıçdaroğlu geliyor Kılıçdaroğlu geliyor 23.9.2014
Bu hafta grev var! Bu hafta grev var! 22.9.2014
''Bu acıları bir daha görmeyelim'' ''Bu acıları bir daha görmeyelim'' 8.3.2013
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 8.3.2013
 
 
tüm haberler
 
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi