Günün Haberleri...
 
•  Haberler Ana Sayfa
 
•  Tüm Haberler
 
•  En Çok Okunan Haberler
 
•  En Çok Yorumlanan Haberler
 
•  Foto Galeri
 
•  Haber Arsivi
 
•  Haber Yolla

  Sami Selçuk'un demokrasi şartı www.boluweb.com | Paylas
9.5.2009 17:42:07
Sami Selçuk'un demokrasi şartı

 

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, ''Türkiye'de en uç fikirler dahi bana göre tartışılmalıdır. Bundan korkmamak gerekir. Demokrasinin düzeyi bununla ölçülür. Bu gerçekleşmediği takdirde demokrasi zaten düzelmez. Buna alışacaksınız'' dedi.

Truva Kitabevi'nde düzenlenen imza gününde okurlarıyla buluşan Sami Selçuk, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Önce Dil'' adlı kitabıyla ilgili değerlendirme yapan Sami Selçuk, Türkiye'de Türkçeye gereken değerin verilmediğini söyledi.

''Benim dil üzerine kitabım, daha önce bu konuda yazdığım tüm yazılardan ibarettir. Dili kaygı ve sevgi konusu edinmişimdir. Kaygı konusu edinmemin nedeni Türkiye'de dile hiç değer verilmemesidir'' diyen Selçuk, şöyle konuştu:

''Kendi yazdığım kararlarda sürekli Türkçe yazmaya çaba gösterdim. Kararlarımı incelerseniz, 4. Ceza Dairesinin kararlarının tamamı Türkçedir. Herkesin anlayabileceği bir Türkçeyi kullanmaya özen gösterdim. Türkçe bilinçli şekilde işlenirse dünyada en zengin diller arasına girmeye aday bir dildir. Akışkan, telaffuzu güzel bir dildir, şiir dilidir. Dil bilgisinde kurallar her zaman egemendir, istisnalar çok azdır.''

Türkiye'nin mevcut anayasayla AB'ye giremeyeceğini savunan Selçuk, ''Bu anayasa, anayasa kavramına ters bir anayasa. Anayasalar devlet gücüne karşı bireylerin hak ve özgürlüklerini güvence altına almak için yapılır. Bu anayasa ise devleti bireye karşı güvence altına almak için yapılmıştır. Yanlış bir anayasadır, düzeltilmesi olanaksız bir anayasadır. Yeni anayasa yapılması zorunludur. Yeni bir anayasa yapmak, bu anayasayı düzeltmekten çok daha kolaydır'' dedi.

Türk Ceza Kanunu'nun başarılı bir kanun olmadığını ifade eden Selçuk, şunları kaydetti:

''Bunun nedeni çok acele çıkarılmasıdır. Dünyanın hiçbir yerinde bu tür yasalar bu kadar kısa sürede çıkarılmaz. İsviçre Ceza Yasası 40 yılda yapıldı. Fransa Ceza Yasası eski yasadan hemen hemen çok az değişiklikler içermesine rağmen 18 yılda yapıldı. Şu anda dünyanın en başarılı ceza yasalarından biri İspanya Ceza Yasası'dır, 32 yılda yapılmıştır. Bizim Türk Ceza Yasası, geçmişi olmakla beraber yeni  ekiple 57 oturum sonunda yapıldı. Bu yetersiz bir rakamdır. Türkiye'nin batı hukukunu henüz tam anlamıyla özümsemediğini de düşünürseniz daha uzun sürede yapılması gerekirken acele yapılmıştır. Dili bile başarılı değildir, söz gelimi bir maddede 'talep' diyor başka bir maddede 'istek' diyor. Yani dilde tutarlılık yok. Kavramların tanımında da çok başarılı olduğunu söylemek doğru değil.''

-''HER FİKRE SAYGI DUYULMALI''-

Türkiye'de her fikre saygı duyulması, dinlenmesi gerektiğini belirten Selçuk, ''Türkiye'de en uç fikirler dahi bana göre tartışılmalıdır. Bundan korkmamak gerekir. Demokrasinin düzeyi  bununla ölçülür. Bu gerçekleşmediği takdirde demokrasi zaten düzelmez. Buna alışacaksınız. En uç düşünceler bana göre doğrunun bulunmasında katkıda bulunur. Yanlış düşünceler bile doğru düşüncelerin bulunmasına katkı sağlar. Bazen bunun hiç farkına bile varmazsınız'' dedi.

Sami Selçuk, Ergenekon davasıyla ilgili olarak da şunları kaydetti:

''Ben bile rahatsız oluyorum. Ergenekon davası Türkiye kamuoyunda çok ilgi görüyor. Böyle bir davada herkesin yargıçların yerine geçerek karar vermesi çok yanlıştır. İlkeleri çiğniyor herkes. Bir insan kesin hüküm verilinceye kadar suçsuzdur. Kesin hükümden kasıt ise Yargıtaydan geçip kesinleşmesi demektir. İlk mahkemenin vermiş olduğu karar bile yanlış olabilir. Bütün aşamalardan geçer karar kesinleşirse ondan sonra 'tamam, bu suçlu' diyeceksiniz. Kesin hüküm gerçek sayılır. Ona herkes saygı gösterir. Ama ileride, bakarsınız belki 10 yıl sonra o hükmün yanlış olduğu anlaşılır. Kesin başka şeydir, gerçek ise başka şeydir.''

 

Etiketler: sami selçuk demokrasi fikir

Bu haber 1748 defa incelenmistir. Paylas

Kaynak:haber7

 
geri dön
sayfa basi
tüm haberler
yazdir
 
  DIGER HABERLER
Gece yarısı senet tehdidi Gece yarısı senet tehdidi 25.9.2014
Bolu’da bin esnafa müjde Bolu’da bin esnafa müjde 25.9.2014
Ayakkabı içinde ölüm tehdidi Ayakkabı içinde ölüm tehdidi 25.9.2014
AHİLER GÜNÜNDE EYLEM AHİLER GÜNÜNDE EYLEM 25.9.2014
Motosikletli terörü Motosikletli terörü 25.9.2014
Zil çaldı, dersimiz grev! Zil çaldı, dersimiz grev! 25.9.2014
40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 23.9.2014
Bilindik senaryoda bir mağdur daha Bilindik senaryoda bir mağdur daha 23.9.2014
Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı 23.9.2014
Bir sendika daha yargıya gidiyor Bir sendika daha yargıya gidiyor 23.9.2014
Kayınvalide gelinini bıçakladı Kayınvalide gelinini bıçakladı 23.9.2014
Kılıçdaroğlu geliyor Kılıçdaroğlu geliyor 23.9.2014
Bu hafta grev var! Bu hafta grev var! 22.9.2014
''Bu acıları bir daha görmeyelim'' ''Bu acıları bir daha görmeyelim'' 8.3.2013
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 8.3.2013
 
 
tüm haberler
 
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi