Günün Haberleri...
 
•  Haberler Ana Sayfa
 
•  Tüm Haberler
 
•  En Çok Okunan Haberler
 
•  En Çok Yorumlanan Haberler
 
•  Foto Galeri
 
•  Haber Arsivi
 
•  Haber Yolla

  Chavez, Avrupa'dan teklif bekliyor www.boluweb.com | Paylas
15.1.2009 15:42:29
Chavez, Avrupa'dan teklif bekliyor
Chavez, batılı ülkelere yeniden petrol vermeye başlayacağını duyurdu

İNTERNETHABER
Haber:Melda Şeyhanoğulları

Başkan Hugo Chavez, kurduğu sistemi tehlikeye sokan düşük petrol fiyatları nedeniyle batılı petrol şirketleriyle yeniden görüşmeye başladı.

2007 yılında, Venezüella petrol firmasını ulusallaştırarak yabancı şirketleri devre dışı bırakan Chavez, tüm dünyanın sarsıldığı ekonomik kriz nedeniyle kendi ülkesinin de zor bir dönem içinde bulunduğunu, Venezüella sisteminin çok iyi işlediğini ancak, ülkeye gelir sağlamak amacıyla yeniden Avrupalı devletlerle petrol ihracatına başlayacakları bilgisini verdi ve aralarında Chevron, Royal Dutch/Shell ve Fransa’nın Total firmalarının da bulunduğu şirketlerden teklif bekliyor.
 

Chavez daha önce, Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Salvador kenti yakınında Latin Amerika ve Karayipler liderlerini bir araya getiren zirve sırasında yaptığı açıklamada, "petrolün fiyatının 70.80.90 dolarda istikrara kavuşması gerektiğini düşünüyoruz. Bu adil olur" demişti. Dünyanın en büyük petrol üreticisi ve OPEC'in fiili lideri Suudi Arabistan'ın Petrol Bakanı Ali Naimi, örgüte üye ülkelerin petrol bakanlarının petrol üretiminin günlük 2 milyon varil kısılması konusunda muhtemelen anlaşacaklarını söylemişti. Ancak kriz her ülkeyi farklı biçimlerde vurdu ve Chavez şu anda kendi ülkesi için kendi çıkışını arıyor.

Ulusal üretimdeki gerileme, dünyanın en büyük petrol rezervine sahip beş ülkesinden biri olan Venezüella’ yı zor durumda bıraktı. Ulusal firma Petroleos de Venezuela, sadece petrol olarak değil, ülkenin her alanında sistemi ayakta tutan yegâne güç konumuna gelmişti. Sosyal refah programları, sağlık ve eğitim alanlarındaki ilerlemelerin tamamı, tersane inşaatları, yoksullara yardım paketlerinin tamamı firmanın desteğiyle sağlanıyordu.
 

Şimdi ise petrol fiyatlarının düşmesi, Petroleos de Venezuela'nın üretimine sekte vurmakla kalmadı, 21. yy sosyalizmini yaşayan ülkenin birçok reformunun da gerilemesine neden oldu. Bu nedenle, ABD’ye kafa tutan ve eylemleriyle ezen, batılı firmalara rest çeken, özellikle ortak gelir kaynaklarına ve benzer yaşam koşullarına sahip Orta Doğu ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeye çalışan Chavez, ülkesinin refahı için bu adımı atması gerektiğini belirtti.

2007’deki batılı şirketlerin feshi nedeniyle, yarım kalan projelerinin tazminatı isteyen Exxon Mobil ve ConocoPhillips firmalarıyla davası hala devam eden Chavez hükümeti, ülkesinin refahı adına bu kez zeytin dalı uzattı Avrupalı firmalara.

Brezilyalı danışman Tissot, “eğer ülkesinin refahı ve yarattığı olağanüstü sistemin ayakta kalması için bu gerekiyorsa, Chavez tabii ki bunu yapmalıdır. O savaşı kazanmak adına bir muharebeyi kaybetmeyi göze alacak kadar akıllı bir askerdir” şeklinde konuştu.
 

Bu haber 1639 defa incelenmistir. Paylas

 
geri dön
sayfa basi
tüm haberler
yazdir
 
  DIGER HABERLER
Gece yarısı senet tehdidi Gece yarısı senet tehdidi 25.9.2014
Bolu’da bin esnafa müjde Bolu’da bin esnafa müjde 25.9.2014
Ayakkabı içinde ölüm tehdidi Ayakkabı içinde ölüm tehdidi 25.9.2014
AHİLER GÜNÜNDE EYLEM AHİLER GÜNÜNDE EYLEM 25.9.2014
Motosikletli terörü Motosikletli terörü 25.9.2014
Zil çaldı, dersimiz grev! Zil çaldı, dersimiz grev! 25.9.2014
40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 23.9.2014
Bilindik senaryoda bir mağdur daha Bilindik senaryoda bir mağdur daha 23.9.2014
Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı 23.9.2014
Bir sendika daha yargıya gidiyor Bir sendika daha yargıya gidiyor 23.9.2014
Kayınvalide gelinini bıçakladı Kayınvalide gelinini bıçakladı 23.9.2014
Kılıçdaroğlu geliyor Kılıçdaroğlu geliyor 23.9.2014
Bu hafta grev var! Bu hafta grev var! 22.9.2014
''Bu acıları bir daha görmeyelim'' ''Bu acıları bir daha görmeyelim'' 8.3.2013
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 8.3.2013
 
 
tüm haberler
 
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi