Günün Haberleri...
 
•  Haberler Ana Sayfa
 
•  Tüm Haberler
 
•  En Çok Okunan Haberler
 
•  En Çok Yorumlanan Haberler
 
•  Foto Galeri
 
•  Haber Arsivi
 
•  Haber Yolla

  ABD'nin Libya büyükelçisi, Bingazi'de öldürüldü www.boluweb.com | Paylas
13.9.2012 10:12:19
ABD'nin Libya büyükelçisi, Bingazi'de öldürüldü

  Büyükelçi Stevens'ın, Amerikan konsolosluğunu teftiş amacıyla Bingazi'de olduğu açıklandı. Daha önce Kudüs, Kahire ve Suudi Arabistan olmak üzere Ortadoğu'da pek çok ülkede görev yapan Stevens, bu yıl başında Libya'daki görevine başlamıştı. Ortadoğu uzmanı olan Stevens, Kaddafi ve Kaddafi sonrası oluşturulan geçiş yönetimi döneminde de Libya'da farklı diplomatik görevlerde bulunmuştu. Facebook'ta yayınlanan ve teyit edilemeyen bazı görüntülerde Stevens'ın cansız bedeninin sürüklendiği görülüyor. Bazı iddialara göre ise saldırıdan sonra saldırganların eline geçen büyükelçi, boğularak öldürüldü. Stevens, bugüne kadar saldırıda hayatını kaybeden 2. Amerikan büyükelçisi oldu. 1979'da ABD'nin Afganistan temsilcisi Adolph Dubs, Sovyetler'in bu ülkeyi işgalinde yaşanan bir rehine krizinde çıkan çatışmada öldürülmüştü.

Saldırıya tepki gösteren ABD Başkanı Barack Obama, "Birleşik Devletler, kurulduğundan bu yana tüm inançlara saygı gösteren bir ülke olmuştur. Başkalarının dinî inançlarını karalayıcı tüm çabalara karşıyız. Ancak bu tür anlamsız şiddetin hiçbir haklı tarafı da olamaz." dedi. Obama, Beyaz Saray'ın gül bahçesinde yaptığı açıklamada, tüm dünyayı bu eylemleri kınamaya davet etti. Öldürülen Büyükelçi Stevens'in Libya'da devrimcilere yardım ettiğini hatırlatan Obama, Libyalıların elçilik personelini kurtarma çabalarından da bahsetti. Tüm dünyadaki Amerikan diplomatik misyonlarında güvenliğin artırılması talimatı veren Obama, saldırıyı yapanların kesinlikle adalet önüne çıkarılacağını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da hayatını kaybeden 4 personelin 'Libya halkının daha iyi bir geleceğe ulaşmasına yardım etme taahhüdüyle çalıştıklarını' kaydetti. Amerikalı yetkililer, Bingazi'deki eylemlerin Kahire'deki protestolardan farklı olarak planlı gerçekleştirildiğini düşünüyor.

GÜL'DEN OBAMA'YA BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Geçtiğimiz yıl yaz aylarında çekildiği belirtilen 'Müslümanların Masumiyeti' adlı film, bu yıl başında Hollywood'da bir sinema salonunda gösterilmiş, ancak filmi seyretmeye giden olmamıştı. Hz. Muhammed'e (sas) hakaretler içeren filmin yapımcısı Sam Bacile, filmi 'provokatif bir siyasî tutum' için yaptığını itiraf etti. Sam Bacile, Amerikan Wall Street Journal Gazetesi'ne verdiği demeçte, "İslam kanserdir, Müslümanlar da yok edilmesi gereken böceklerdir. Bu film ile İslam'ın nefret içerikli bir din olduğunu göstereceğim.'' ifadelerini kullandı. "Bu film için 100 İsrailli bağışçıdan 5 milyon dolar aldım ve filmi İsrail için yaptım." diyen Sam Bacile, ABD'nin Florida eyaletinde Kur'an-ı Kerim yakan Rahip Terry Jones'dan da destek aldığını söyledi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor ise film yapımcısıyla hiçbir ilgilerinin olmadığını açıkladı. Bacile'in, tepkilerin ardından saklandığı bildirildi. 2005'te de bir Danimarka gazetesinin İslam karşıtı karikatürler yayımlamasından sonra pek çok İslam ülkesinde gösteriler düzenlenmişti. 'Müslümanların Masumiyeti'ni kendi sitesinde yayınlayarak destek olan Mısırlı Kıpti Hıristiyanlardan Morris Sadık da filmin Mısır'daki Hıristiyanların nasıl ezildiğini gösterdiğini iddia etti. Ancak Mısırlı Kıptiler, Sadık'a kesinlikle katılmadıklarını belirterek, ABD'nin Kahire Büyükelçiliği önünde toplanan göstericilere destek verdi. Bingazi'deki saldırı, başta İslam İşbirliği Teşkilatı olmak üzere tüm uluslararası toplum tarafından kınanırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Barack Obama'ya başsağlığı mesajı gönderdi.

Libya: Saldırıyı Kaddafi yanlıları gerçekleştirdi

Libya İçişleri Bakanı Yardımcısı Vanis El-Şerif, Bingazi'deki ABD konsolosluğuna yapılan saldırıdan ülkedeki Muammer Kaddafi taraftarlarını sorumlu tuttu. Şerif, saldırının, Kaddafi döneminde destek gören Selefi gruplardan Ensaru'ş-Şeria tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Ensaru'ş-Şeria'ya bağlı 50 kişilik grubun, konsolosluğa roket saldırısı düzenlediğini, ardından binadaki güvenlik güçleriyle saldırganlar arasında silahlı çatışma yaşandığını anlattı. 10 kayıp veren güvenlik güçlerinin, yeterli silah ve teçhizatın bulunmaması sebebiyle teslim olmak zorunda kaldığına değinen Şerif, "Sonrasında saldırganlar konsolosluğa girdi. Büyükelçi ile 3 görevli hayatını kaybetti." dedi. Libya Başbakan Yardımcısı Mustafa Ebuşagur da saldırganların ele geçirilmesi için geniş çaplı bir operasyon başlattıklarını açıkladı. Saldırıdan sonra ABD'nin Deniz Kuvvetleri'nin Libya'ya terörle mücadele ekibi gönderdiği kaydedildi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ekibin 50 kadar uzmandan oluşacağını söyledi.

Bu haber 1604 defa incelenmistir. Paylas

Kaynak:zaman

 
geri dön
sayfa basi
tüm haberler
yazdir
 
  DIGER HABERLER
Gece yarısı senet tehdidi Gece yarısı senet tehdidi 25.9.2014
Bolu’da bin esnafa müjde Bolu’da bin esnafa müjde 25.9.2014
Ayakkabı içinde ölüm tehdidi Ayakkabı içinde ölüm tehdidi 25.9.2014
AHİLER GÜNÜNDE EYLEM AHİLER GÜNÜNDE EYLEM 25.9.2014
Motosikletli terörü Motosikletli terörü 25.9.2014
Zil çaldı, dersimiz grev! Zil çaldı, dersimiz grev! 25.9.2014
40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 23.9.2014
Bilindik senaryoda bir mağdur daha Bilindik senaryoda bir mağdur daha 23.9.2014
Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı 23.9.2014
Bir sendika daha yargıya gidiyor Bir sendika daha yargıya gidiyor 23.9.2014
Kayınvalide gelinini bıçakladı Kayınvalide gelinini bıçakladı 23.9.2014
Kılıçdaroğlu geliyor Kılıçdaroğlu geliyor 23.9.2014
Bu hafta grev var! Bu hafta grev var! 22.9.2014
''Bu acıları bir daha görmeyelim'' ''Bu acıları bir daha görmeyelim'' 8.3.2013
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 8.3.2013
 
 
tüm haberler
 
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi