Günün Haberleri...
 
•  Haberler Ana Sayfa
 
•  Tüm Haberler
 
•  En Çok Okunan Haberler
 
•  En Çok Yorumlanan Haberler
 
•  Foto Galeri
 
•  Haber Arsivi
 
•  Haber Yolla

  TAVUK ATIKLARI TEŞVİK KAPSAMINDA www.boluweb.com | Paylas
TAVUK ATIKLARI TEŞVİK KAPSAMINDA

 

"Kanatlı Sektöründe Atık Sorunu ve Çevresel Etkileri" çalıştayının sonuç bildirgesinde kanatlı üretim kapasitesi yüksek illerde üretimden kaynaklanan dışkı-atık-altlık problemlerinin çözümünün teşvik kapsamına alınması gerektiği belirtildi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Bolu Valiliği işbirliğiyle Karacasu beldesindeki bir otelde düzenlenen çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı. Atıklardan biyogaz üretiminin özendirilmesi gerektiğine işaret edilen bildirgede, valilik ve belediyeler öncülüğünde atık-altlık toplama merkezleri kurulması, atıkların entegre şirketler kanalıyla çevreyi kirletmeyecek şekilde uygun araçlarla taşınması, gübre veya yakıt olarak kullanılacak hale getirilmesi gerektiği ifade edildi. Atıkların depolanmasında terk edilmiş haldeki maden ocaklarının değerlendirilmesi gerektiği vurgulanan bildirge, şöyle devam etti: "Atıkların çevreye zararsız hale getirilmesinde ana amaç ekonomik karlılık olmalı, kanatlı dışkılarının sektörel ham madde ve gübre olarak değerlendirilmesinde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülmeli, elde edilen gübrelerin bitkisel üretimde kullanımına yönelik çiftçi eğitim programları düzenlenmeli, koku probleminin önlenmesi için altlık yönetiminin iyi yapılması ve koku azaltıcı önlemler alınmalı, tavuk dışkılarının değerlendirilmesinde temel biyogüvenlik önlemleri sağlanmalı ve enfeksiyon riski dikkate alınmalı. Dışkı ve atıkların depolanmasında yüzeysel ve yer altı sularının kirlenmesinin önlenmesi amacıyla gerekli tedbirler alınmalı, atıkların toplandığı yerlerde vahşi hayvan, evcil hayvan, yetkisiz insan giriş çıkışları sıkı bir şekilde kontrol altında tutulmalıdır." 

"CEZALAR UYGULANABİLİR OLMALI" 

Atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayanlar ile işletmeyenlere 60 bin lira ceza uygulandığı hatırlatılırken, cezaların caydırıcı ancak uygulanabilir miktarlarda yeniden düzenlenmesi gerektiği kaydedildi. İşletmelerde telef olan hayvanlarla ilgili mevzuata uyumun sıkı denetlenmesi, çevre düzeni ve imar planlarında kanatlı işletmeleri kurulabilmesi için gerekli alanların ayrılması gerektiği belirtilen bildirgede, şunlar ifade edildi: "Kanatlı üretim kapasitesi çok yüksek olan illerimizde üretimden kaynaklanan dışkı-atık-altlık problemlerinin çözümü konusu teşvik kapsamına alınmalıdır. Tavuk dışkısının kurutma, işlenme, taşıma, depolama, toprağa enjekte edilmesi gibi alanlarda kullanılan alet-makineler destek kapsamına alınmalı, organik gübre kullanımına ilave destek sağlanmalıdır. Kuluçkahane ve kesimhanelerdeki tüm atıklar rendering yapılarak gübre veya diğer hayvanlar için zengin bir yem ham madde kaynağı olarak kullanılmalıdır. Kanatlı atıkların bölgede oluşan diğer organik atıklarla işlenmesi ve işlem görmeyen dışkı-atıkların doğrudan araziye uygulanabilirliği araştırılmalıdır. Araştırmalara destek sağlayan kuruluşlarca bu konunun öncelikli projeler kapsamında alınması, özel sektör temsilcilerinin de projelerde aktif olarak yer alması sağlanmalıdır." Entegre işletmelerle sözleşmeli üreticilerin atık bertarafında müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulması gerektiği belirtilerek, entegre işletmelerin atığını uygun şekilde bertaraf etmeyen sözleşmeli üreticiye civciv vermemesi gerektiği kaydedildi. Bilgirde, şöyle sona erdi: "Kanatlı dışkılarının gazlaştırma yöntemi ile işlenmesi sonucu ortaya çıkan son ürün biochar, gübre katkı maddesi, toprak düzenleyici ve yakıt olarak değerlendirilmelidir. Konu ile ilgili yapılacak mevzuat çalışmalarında ruhsat başvurusunda bulunan işletme sahibi tarafından işletmeden atığın ne şekilde bertaraf edileceği belirtilmelidir. Kurulu işletmelere de bu yasal çerçeveye uyması noktasında makul bir geçiş süreci verilmelidir."



 
Bu haber 1591 defa incelenmistir. Paylas

 
geri dön
sayfa basi
tüm haberler
yazdir
 
  DIGER HABERLER
Gece yarısı senet tehdidi Gece yarısı senet tehdidi 25.9.2014
Bolu’da bin esnafa müjde Bolu’da bin esnafa müjde 25.9.2014
Ayakkabı içinde ölüm tehdidi Ayakkabı içinde ölüm tehdidi 25.9.2014
AHİLER GÜNÜNDE EYLEM AHİLER GÜNÜNDE EYLEM 25.9.2014
Motosikletli terörü Motosikletli terörü 25.9.2014
Zil çaldı, dersimiz grev! Zil çaldı, dersimiz grev! 25.9.2014
40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 40 bin TL’sini Belediye anonsu kurtardı 23.9.2014
Bilindik senaryoda bir mağdur daha Bilindik senaryoda bir mağdur daha 23.9.2014
Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı Yola aniden çıkan tır trafiği karıştırdı 23.9.2014
Bir sendika daha yargıya gidiyor Bir sendika daha yargıya gidiyor 23.9.2014
Kayınvalide gelinini bıçakladı Kayınvalide gelinini bıçakladı 23.9.2014
Kılıçdaroğlu geliyor Kılıçdaroğlu geliyor 23.9.2014
Bu hafta grev var! Bu hafta grev var! 22.9.2014
''Bu acıları bir daha görmeyelim'' ''Bu acıları bir daha görmeyelim'' 8.3.2013
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 8.3.2013
 
 
tüm haberler
 
Bolu Firma Rehberi
Bolu'dan Haberler
Bolu Seri İlanlar
Bolu Yaşam Rehberi
Fikir Köşesi